Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Lisa_the_drama_queen Leopoldia_principis José_Antonio_Muñoz La_historia_interminable_3 Lbs Juan_Gil_de_Hontañón,_el_Mozo Jose_Prat_(anarquista) Johan_Julius_Christian_Sibelius James_Lancaster Litsea_cubeba Justo_Mendoza Jose_Melchor_de_Nebra Leptapoderus_collaris Jeff_Jones José_Domínguez_Suárez Keeling_Islands José_Escolastico_Marin Lavilletertre José_Francisco_Gana_Lopez Krafla La_Villeneuve-lès-Charleville Jonathan_davis_and_the_sfa Jose_Vicente_Anaya José_Cándano_García Leon_Bloy Las_Ventas_con_Pena_Aguilera_(Toledo) Jesús_Maria_-_Colonia_Caroya John_Duncan Leptaulax_strbai Las_fantásticas Knoxville_(Georgia) Leiodytes La_Extra Linea_GHQ Kawauchi Juegos_del_lenguaje José_Mariano_Serrano Leviatan_(libro) La_virtud_del_asesino Kangilinnguit Leucorrea Joaquin_de_Entrambasaguas Lepidosiren_paradoxa Laguna_Concepción Juan_Morel_Campos Joachim_von_Sandrart Jose_Luis_Comellas_Garcia-Llera Le_Cloitre_Saint_Thegonnec Irvingia_duparquetii La_República_Checa Juan_Carlos_Onetti Lafeuillade-en-Vézie Lipsi Lamioideae J._Warren_Kerrigan

html map