Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Monchy_(Santa_Lucía) Haplochromis_bayoni Autopista_espanola_AP-15 Asociacion_Deportes_Olimpicos Guillem_de_Berguedan Asociación_Scouts_de_México Mulchi_(Quintana_Roo) Asclepias_verticillata_var._mexicana Antonio_Pacenza August_möbius Motorola_U6 IF Guerra_de_la_Cuarta_Coalición Monomma_micromaculatum Monteiras Muchachitas_(cancion) Angy_(álbum_de_Angy) Heart_of_China Asparagus_officinalis_var_altilis Antzin Haminoea_zelandiae Ministro_de_Defensa_de_Siria Asociación_Atlética_Banda_Norte Hernan_Ruiz_El_Joven Andres_Sanchez_Hernandez Asedio_de_Canosa Moléculas_de_adhesion_celular Henry_Carrington_Bolton Huracán_Gustav_(2008) Higuera_de_Llerena_(Badajoz) Helminthospermum Hincmaro Hylinae Morales_del_vino Montanas_de_Sulaiman Ida_barringtoniae Arroyo_Carumbé Monophyllorchis_colombiana Gustav_Friedrich_Hermann_Maass Helena_mattsson Arturo_Ruiz_Alape Guerra_Hispano_Peruana Antonio_Menéndez_González Asociación_de_baloncesto_de_bahrein Monumento_george_washington Angel_Cuéllar Aslinux_desktop Idioma_gallures Ardales_(Málaga) Ibn_Hani'_Al-Andalusi Montes_Catskill Asparagus_officinalis_var_collinus Hierba_morga Armentieux Monasterio_de_Santa_Maria_de_la_Armedilla

html map