Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Arachnis_annamensis Andrés_Nunez Hunfredo_III_de_Toron Montaron Guillermo_Barbadillo_Alvarado Historiografía_Clásica Misiones_diplomáticas_del_Peru Apocalyze IAAF_Diamond_League_de_2010 Hegins_(Pensilvania) Arizona_(desambiguación) Arachnangraecum Andres_Ocana_Rabadán Archivo_general_de_las_indias Guerra_nuclear Historia_del_reloj Hasselbaink Helcogramma_kranos Movimiento_Sin_Miedo Astragalus_eurekensis Idioma_retorromanico Araguay Moria Huimanguillo_(ciudad) Guinea_(region) Hans_Hubert_Vogts Analisis_económico_del_Derecho Hablar Asociación_Prolirica_del_Peru Atriplex_olivieri Gómez_Salazar Historia_económica_de_Estados_Unidos_de_América Herbert_Eulenberg Anan Henry_Cros Himno_a_nayarit Asamblea_de_parlamentarios Gudja_United_FC Autorité_de_développement_intégré_de_la_région_du_Liptako-Gourma Guerra_Civil_Española_en_la_provincia_de_Cordoba Heraclides_Lembo Identity_Thief Arenaria_capitata_var._brevifolia Ariel_rot Mouterhouse Arrondissement_de_Saint-Pierre,_La_Reunion Mjadarah Hamadān Avemetatarsalia Miralem_Pjanić Mimastra_latimana Hermandad_del_Santísimo_Cristo_de_San_Agustín Anathallis_brevipes Autodromo_Nacional_de_Monza Antonio_Castrejón

html map