Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

Bambi_ii_-_el_gran_principe_del_bosque Brocken_Jr Blenamiboa_grupo_de_investigacion_teatral Carolina_Oliveira Chac_mool Bandera_del_Libano Central_Nuclear_de_Fukushima_Dai-ichi Banjo-Kazooie_3 Cereijo Ceramica_vidriada Canton_de_Bligny-sur-Ouche Campo_Arcis Cancer_de_vesicula Canon_Automático_Tipo_96_25_mm Carlos_L._Fischer Bednarik Belfast_(Nueva_York) C_3PO Brinkebergskulle Campo_volcánico_de_Pali-Aike Bledo_blanco Casino Calixto_García_(Cuba) Bathelemont_les_Bauzemont Centropyge_acanthops Certificación_Cisco Carlos_Esquivel Centro_Comercial_Santafé_(estación) Castillo_de_Bagrat Azua_de_Compostela Bandera_de_Chaco Cenolophium_aspergillifolium Broken/Siglo_XII_a._C. Breea_ochrolepidia Capdepera_(Islas_Baleares) Braquiópoda CNH_Global_N.V. Campeonato_Mundial_en_Parejas_Mixto_de_AAA CIE-10_Capítulo_IV:_Enfermedades_endocrinas,_nutricionales_y_metabolicas Bulletin_of_the_New_York_Botanical_Garden Calle_ilusión Beddomixalus Bartolomé_Mitre_(h) Bernardino_rivadavia Cebollas_de_Bamberg Cedraman Bunias_balearica Barrio_de_San_Antonio_(Asunción) Bring_me_to_life Centaurea_albispina Carolus_Linnaeus Carlsborg_(Washington) Caritas_Chile Bola_de_espejos Cestreae

html map