Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Penne, Penne Rigate

Penne – makaron typowy dla kuchni włoskiej, pochodzący z południa Włoch. Ma kształt rurek, które mogą być rowkowane (penne rigate) lub gładkie (penne liscie). Podaje się go np. z owocami morza lub z pesto.

Historia_de_arica Asfaloth Humberto_Mendoza_(botanico) Hilfswillige Haworthia_stayneri_var._salina Minivestido Heroide_Funebre Aspledón Arroyo_Paray Anju Haumuller Arjanguelsk Montañas_Sandia Arquidiócesis_de_Oviedo Montemor-o-Velho_(freguesia) Asi_es_(cancion_de_Zurdok) Homeomorfismo Arbérats-Sillegue Andrei_Nin Heráldica_Eclesiástica Ashin_Wirathu Hormiguerito_rabimoteado Anse_la-Raye Modelado_por_deposición_fundida Anastacio_Martínez Montgomery_(Texas) Atencion_sanitaria Ianca IMECA Arethusa_medeoloides Hugo_Houle Armando_Migliari Holyoke_(Colorado) Artemisia_ludoviciana_var._redolens Miosina Andamán_y_Nicobar Anos_630_a._C. Guerra_entre_Nigeria_y_Biafra Hans_von_Bülow Hapoel_Petah_Tikva_F_C Antineutrino_electrónico Historia_de_los_cinematografos_de_Rosario Athrotaxis_selaginoides Andor_Weininger Mokrice Articolo_31 Haemantheae Helicella_zujarensis Hiperpotencia Antonio_Mora_Vélez IC_10 Monstruoso_Espagueti_Volador Ayuí_tacuabe Mischecanocquah Autovia_A_58

html map