Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Municipio_de_Nashville_(Minnesota) Tres_leches Trenton_(condado_de_Dodge,_Wisconsin) Turkmenia Três_Pontas SICUE_SENECA Ignacio_Rupérez_Rubio Fuera_Monsanto Félix_Mensah_Donkor Iglesia_ortodoxa_de_ecuador Richard_Sterba Turismo_en_Bolivia Municipio_de_St._Joseph_(condado_de_Kittson,_Minnesota) Ross_248 United_States_Navy_SEAL Tây_Nguyên Imperio_de_Serbia Iglesia_de_Irlanda Root_(Nueva_York) Revolucion_de_1944_en_guatemala Ginesta Uroplata_romani Río_Neuquen UMass_Lowell Ganado_Hereford Iglesia_catolica_bizantina_rusa Glochidotheca_foeniculacea Freddy_Rincon Turdus_pallidus Museo_Bode Galeria_Morava_en_Brno Ring Ricoh_2A03 Iminoácido Urocitellus_columbianus Universidad_de_Especialidades_Espíritu_Santo_(Guayaquil) Ignacio_Martin_Goenaga Richard_Briers Municipio_de_Drexel Ronabea Municipio_de_Dryden_(condado_de_Lapeer,_Míchigan) Rubén_Sobrero Fundación_FIDAS Iglesia_Parroquial_de_la_Concepción_Inmaculada Municipio_de_Edison_(condado_de_Minnehaha,_Dakota_del_Sur) Municipio_de_Grandville_(condado_de_Jasper,_Illinois) Río_Latorica Gaspar_Casal GJ_752 Roberto_Segura Getsemani Rio_Lircay_(Chile) Gastronomia_colombiana Genista_tridentata Frente_Democrático_para_la_Liberacion_Palestina

html map