Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

TRT_(Turquia) Solenomelus_sp. Taos_Ski_Valley_(Nuevo_Mexico) Sparidae Señorío_de_Huelva_y_Saltés Saint-Hilaire-les-Courbes Samantha_Navarro Sextina_(poema) Thomas_(desambiguacion) Santuario_de_san_pascual_baylon Tomaš_Masaryk Santalla_de_Rei,_A_Pobra_do_Brollon Summer's_Blood San_Leonardo_de_Manikling The_Linden_Tree Santa_Maria_Peñoles Stand._Cycl._Hort. Spitalfields Santisimo_Cristo_de_las_Tres_Caídas Solpuga_fitzsimonsi Serie_dodecafónica Selección_de_voleibol_del_Peru The_Royal_Society Tensor_de_deformación Saint-Germain-la-Montagne Serpocaulon Tour_de_Francia_1997 Salvelinus_taranetzi Tratado_Chamorro_Bryan Selección_de_beisbol_de_Nicaragua Talat_Pasa Sólido_(matematicas) Teoria_de_la_Literatura Shuka-saptati Santalla_de_Rei_(A_Pobra_do_Brollón) San_Felipe_(Baja_California) Silent_Hill_Homecoming Selassie_I Smart_power Seegrotte Sivaísmo_cachemiro Sidneyia Sinfonía_n._34_(Mozart) Saint_Girons_d'Aiguevives Sophie_Evans Secretaría_General_Iberoamericana Scafati Saint_Denis_de_Mailloc Tercera_Division_2003_04 Signo_de_chvostek Sporting_Club_Victoria Samuel_Lewis_Navarro Taitiriia_shakha Shine_(canción_de_Sopho_Nizharadze) Thinornis

html map