Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Joan_Americ Khane_ye_doust_kodjast? Jose_Hernandez_Gonzalez Liga_Brasileña_de_Baloncesto Juan_María_Mújica Levanto Laura_vicuña La_vocación_de_san_Mateo Jafético Itálica_(ciudad) King_Kong_(álbum) Leopold_Ružička José_López_Silva Justo_de_las_Cuevas Itsmo_de_Ofqui La_Historia_Esta La_hoguera_de_las_vanidades_(novela) Jose_María_Palacín Johann_Friedrich_Gmelin JUAN_PIÑA Light_&_Magic Jaguar_X-Type Kruder_&_Dorfmeister La_Union_de_Campos Laudo_Alfonso_XIII La_Cancion_Patriotica Josep_Azemar_Pont K_A_S_Eupen Juan_Gris Kingdom_Hearts_(manga) Leptispa_pygmaea La_Madona_Celestial Janamuato_(Michoacán) Javier_Barros_Sierra Kodachi_Kuno Konrad_Rudolf Isla_Verde_(Taiwán) José_Ramón_García_Canal Jose_Rojo Jeja Junio_de_1963 Lieserl_Einstein Isla_Sapelo Letonia_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Berlín_1936 Juan_César_Scaiano Jardín_Botanico_Havath_Noy Kavangoland James_Gordon_(comics) Julián_Fernández_Navarrete_y_Jiménez_de_Tejada Lauth John_C_Reilly Juan_Dominguez Limpiville Les_Fontenelles Jacksboro_(Texas)

html map