Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Noche_Hache Mārkandeya_purāṇa Partido_Liberal_Demócratas_y_Reformistas Plano_espacial_de_narracion_(sonido) Pedro_González_Vera N-433 Obispo_de_Jaca Parabola_(Literatura) Neolitico_en_la_Peninsula_Ibérica Plaza_Naghsh-i_Jahane Phanar Patriarca_Niceforo_de_Constantinopla Noche_Cruzada Otón_I_de_Saboya Nelabrichthys N_V Países_Bajos_españoles Pablo_Benadiba Norte_del_Valle_del_Cauca Plaza_Aníbal_Pinto Nick_Peterson Parque_fluvial_del_arga Organización_politico-administrativa_de_Palaos Nerodia_sipedon Nefroblastoma Museo_Nacional_de_Ceramica_y_de_las_Artes_Suntuarias_Gonzalez_Martí Odonteilema Pepe_Herrero Poropuntius_angustus Pat_Garrity Nicolás_de_la_Quadra Nina_Gonzalez Pedro_de_miguel Pholidota_chinensis Najat_el_hachmi Oscar_Gutiérrez_Rubio Pirámide_de_Sejemjet Oposicion_a_Chávez Porteria_(animal) Museo_de_Marín OTI_1992 Petrel_de_Galapagos Pau_Casals_i_Defilló Padre_Mujica Noticiarios_y_Documentales Philautus_nanus Paramesvar_(sultán) Poarium ORP_Sokół Pezzottaíta Pierre_Webo Oxido_basico Organizacion_de_paises_arabes_exportadores_de_petroleo Nova_Tsarychanka Parque_Natural_de_las_Hoces_del_Río_Riaza

html map