Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Crepis_transsilvanica Ana_Alicia Danza_espanola Amsterdam_Basketball_Club Dalbergia_purpusii Daigo_Fukuryu_Maru An_26B De_Lucas_Acevedo Amphicoma_riaultii Dubaï_(ciudad) Ducado_de_vasconia Dadarsi_(sátrapa) Amelia_Victoria_Vega_Polanco Dasyatis_dipterura Distrito_electoral_de_Jacksonville_n.º_18 Cuenca_argentina E.P._Thompson Distrito_de_picota Crypturellus_undulatus Allan_Cunningham Dunet Cornete Dahlia_Grey Dortmannia_polyphylla Ana_María_Sanchez Aleyrodes_amnicola Alma_Maritano Ambrym Diego_Fernandez_de_Cordoba_señor_de_Baena Dinastia_XXVII_de_Egipto Alexander_Siloti Eddie_Jordan_(Baloncestista) Doña_Tomasa_con_fruición,_va_y_alquila_su_mansión David_Pate Amintas_IV_de_Macedonia Cuadros_(río) Aleksandr_Yakovlev Cristina_Scabbia Dubh_de_Escocia Ana_Jacoba_García_de_Zúñiga Cophoscincopus Distrito_electoral_de_Holbrook Devahoothi Cuart_de_les_Valls_(Valencia) Cristobal_Martin_de_Herrera Códices_prehispanicos_de_Mesoamérica Directorio_Revolucionario_Ibérico_de_Liberación Corteza_electrónica Corporación_Deportiva_Barranquilla_Fútbol_Club Alnus_rotundifolia Cronica_del_Biclarense Amos_Rodriguez_Rey Crixás Dita_Parlo Alexis_Delgado

html map