Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Anelli

Anelli (takze, dla mniejszej wersji: anellini, anelletti) – rodzaj wloskiego makaronu, wywodzacego sie z Sycylii. Anelli ma forme malych kólek (pierscieni) i uzywa sie go w zasadzie tylko jako dodatek do zup i baze dla salatek makaronowych, a nie jako samodzielne danie. Powstaje poprzez przecinanie rurek makaronu na czastki szerokosci okolo pól cala. Forma anelli sa ditaliani przycinane w szerszych odstepach i nadajace sie takze do zapiekanek. Czas gotowania wynosi 8–12 minut. Nazwa wywodzi sie od slowa pierscienie lub pierscionki (wl. – anelli)[1].

Pesce Parade_of_the_athletes Numero_inverso Pauline_Croze Playa_de_Matabungkay Portal_captivo Patois Música_clásica_(zarzuela) Museo_Memoria_de_la_Ciudad_(Asunción) Nebulosa_de_Merope Not_Just_You Pancho_Guerrero Paraskevi_Patoulidou Pinus_nitida Nouamghar Pheucticus_chrysopeplus Palamós_(Gerona) Nosawa Pontellà Naja_kaouthia NYO Portage_(desambiguación) Playing_with_fire Oro_blanco_(desambiguación) Pelmeni ONU-HABITAT Not_Fade_Away Penn_Yan Piala_Indonesia Potentilla_arguta Nicolas_Perrenot_señor_de_Granvela Parque_Natural_de_Sierra_de_Maria_Los_Vélez Paractenodia_parva Osvaldo_González OMS_video PCCW-HKT Oscar_1939 Policia_de_trabajo Palasca Oscar_Cesar_Pantoja_Pacheco NS-93 Percichthyidae Polygonum_scabrum Partido_judicial_nº3_de_Guadalajara Parque_nacional_de_ujung_kulon No_RCP Otto_Carius Neo_retro Osteosintesis Orquídea_fragante Nokia_6630 Palacio_de_Chehel_Sotún Orice Ned_Ludd Plouigneau

html map