Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Anna_Lowenstein Miocito Ayame_Soma Guerra_de_laponia André_Le_Nôtre Antoni_Tàpies_i_Puig Hospicio Anarquismo_en_Francia Avenida_ciudad_de_cali_(estacion) Antonioni IX_Region_de_La_Araucanía Ancho_métrico Atenuacion_de_una_señal Auldarico_Hernández_Gerónimo Avillers_sainte-croix Anguish_de_Irlanda Ano_796 Harald_Hardrada Arlene_Semeco HTC Asenat Mishima._Una_vida_en_cuatro_capítulos Hreggvid Angulos_opuestos_por_el_vértice Hospital_General_Universitario_Reina_Sofia Arrabidaea_rosea Guerrilleros_tupamaros Hojō_Takatoki Hoplostethus_mento Artyom Hesse-Darmstadtt Auguste_Piccard Antillanthus Grupo_lineal_especial Avella Montuïri_(Baleares) Antonio_Nicolas_Briceño HMS_Garland Hylomantis_buckleyi Huetor_de_Santillán Armeria_hispalensis Astragalus_maximus_var._dasysemius Athleticatemnus_pugil Hypocistis_lutea Ano_1484 Anuppur Avi_Nimni Morgan_Fairchild Artimora Anchusa_davidovii Guerrilla_Oi! Huracán_Sandy_(2012) Historial_de_«Poblamiento_de_América_(Rútas_Genéticas) Héctor_Pinto Avatar_(encarnacion)

html map