Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Montalbanejo Guzmán_El_Bueno Moncaup_(Alto_Garona) Guardea Arteria_laríngea_superior Arco_de_la_Pastora Astronidium_kasiense Haganah Apis_mellifera_meda Authon-du-Perche Arroyo_Mangrullo Gómez-Bezares Motorland_Aragon Helianthemum_elongatum Mori_Terumoto Milwaukee_Road_clase_EP_1_EF_1,_EF_2,_EF_3_y_EF-5 Arthur_da_Costa_e_Silva Hidrográfica Antonio_Gramsci Area_comun_de_seguridad Asclepiadaceae_(revista) Hypericum_liottardii Antonio_Rey_González Autoblog.com Austrobassia_sclerolaenoides Ministerio_de_Justicia,_Seguridad_y_Derechos_Humanos_de_Argentina Argyrosomus_hololepidotus Haplinis Mongo_(unidad_monetaria) Anzus Guanajuato_(Estado) Ayuntamiento_de_Tizimín Argyroderma_ovale Montbonnot-Saint-Martin Minivet_de_la_Sonda Historia_de_la_teoria_atómica Antoine_Abel Apogee_Software Héctor_García_(deportista) Guillermo_del_Pedregal_Herrera Hugo_de_Rouen Muestra_aleatoria Harquency Horizonte_final_(película) Hector_Altamirano H._Marciano_Jose_(Filomeno_López_y_López) Hangar_de_Arte_Joven Aviones_a_reacción Hormiga_blanca Arrakis_(desambiguación) Idioma_lomaiviti Mostense Moustiers_Sainte-Marie Monte_Cueto Atlus_Software

html map