Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Dragón_Rojo,_Jr. Don_Ross Defensa_Chewbacca Cover_Up Alicun_(Almeria) Cruz_bordeada Donacia_polita Ecuación_de_la_elastica Cymbidium_affine Câtcau Amalfi:_Sarah_Brightman_Love_Songs Echitella Ana_Terter Dead_or_Alive_5_Ultimate D_Ursae_Majoris Crataegus_oxyacantha_var_monostyla Diego_Martin_Forlán_Corazo Corrimiento_de_tierra_de_Santa_Maria_Tlahuitoltepec_Oaxaca Dracaena_deremensis_var_warneckei Dyet Alexander_Vinokourov Courtney_Alexander Diego_Clavero Dipiramide_cuadrada Daryl_Sharp Doruma Diabrotica_jacobiana Corazon_delator Demócratas_por_el_Cambio_para_Guinea_Ecuatorial Dabíd_mac_Maíl_Choluim Alfasilabario Dactylethra_capensis Criterios_de_fallo Densidad_aparente Distrito_6_(Valencia) Cultivos_de_invernadero E.J.Durand Derecho_romano_germánico Cucubalus_viridis Ctenolepis Aliaga Daniel_Héctor_Alvarez Cristobulo_de_imbros Cordillera_Volcanica_(América_Central) Alfordsville Distrito_de_checacupe David_Beck Dique_1_Puerto_Madero Alfócigo Curruca_de_Chipre Dia_de_la_Musica Alleins Diego_Uribe_Vargas Crosseola_vesca Distrito_de_santa_rosa_de_quives

html map