Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Monte_Normann Modulacion_por_posición_de_pulso Mullita Grupo_alilo Aurelia_Castillo_de_González Gustavo_Eriksson Antes_que_el_diablo_sepa_que_estás_muerto Modelado_PBPK Andrés_Vallejo Homenatge_a_Lluís_Llach._Si_vens_amb_mi Anier_Figueroa Mundial_de_Fútbol_de_2006 Archaeocyatha Arsenie_Todiras Annedal,_Gotemburgo Hyaena_brunnea Hyphaenia_obscuripennis Moriyuki_Kato Monosexualidad Munchringen Miranda_Lambert_Leigh Horoscopion_Apiani Arbol_de_alheña Archidiócesis_Merida-Badajoz Asplenium_scolopendrium Asesinato_de_René_Schneider Movimientos_telúricos Historia_de_albania Anthemis_millefolium Augers_en_Brie Helena_Adelaida_de_Schleswig_Holstein-Sonderburg-Glucksburg Anaïs_Napoleón Arquidiócesis_de_Tlalnepantla Hedyotis Andrei_Shkuro Identificacion_con_el_grupo_dominante Hielos_de_espín Montana_Grizzlies Historia_del_Perú:_Epoca_Inca_o_Era_del_Tawantinsuyu Arterias_lentículo-estriadas Hermione_solaris Astronesthes_decoratus Arteria_circunfleja_ilíaca_externa Auto_de_procesamiento Hürriyet Hans_Thoma Ham_les-Moine Asplenium_grande Gymnopilus_maritimus Gson Asp_(banda) Montalt Hrysopiyi_Devetzi Holidays_in_the_sun Anthoscopus_minutus

html map