Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Villalmonte Vicente_Perucha Walter_Von_Frey Conducto_a_la_Locura Chile_(pimiento) Codon_de_terminacion Xanthoxalis_stricta_var._piletocarpa Citrullus_amarus When_Night_is_Falling Alba_Caride Veterocatolicos Aklema_cotinifolia Consejo_General_(Francia) Compuerta_tipo_tambor Concepción_de_Tarlac AP_Leonis William_Curley Academia_de_Buenas_Letras_de_Barcelona Ville-sur-Cousances Comita_I Acustico_album_de_Reincidentes Civilizacion_proto_Elamita Cineraria_trachyphylla Compañia_de_Radio-Television_de_Galicia Aeródromo_de_Granada Adolfo_Castañón Alejandra_Fiódorovna_Románova Acunación Vallecillo_(Nuevo_Leon) Aconitum_laxum Villahán_(Palencia) Violencia_hembrista Afro_Europeo Yo_tuve_una_patria Vicepresidente_de_la_República_Dominicana Webster Vive_Latino Zona_de_Especial_Protección_Para_las_Aves Consejeria_de_Empleo_de_la_Junta_de_Andalucia AS_Kaloum_Star Conserjeria_(Paris) Vechigen Conservador_(Chile) Conductor_de_micros Condado_de_nacodgoches Compania_Libre Ys_III W._A._B._Coolidge Young_All_Stars Accion_Cultural Via_della_Conciliazione Club_Social_y_Deportivo_Vargas_Torres Walter_Kirchhoff Club_Deportivo_Wanka Chromis_ovatiformis

html map