Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Jonilson_Clovis_Nascimento_Breves Kurt_Hiller Kevin_Roche Journal_of_Conflictology José_Camaron Iñigo_Lopez Konkrete Instituto_Tecnológico_y_de_Estudios_Superiores_de_Monterrey_Campus_Estado_de_Mexico Les_Canadiens Kuangchou Jose_María_Cordova_Muñoz Kasabian Jorge_Daniel_González_Marquet La_Década_prodigiosa Landtia José_Vicente_Mestre José_Galvarino_Riveros_Cárdenas Jörg_Immendorff La_Aurora_(Bouguereau) La_Grange_(Nueva_York) Jesus_Jose_Cárdenas La_violó_la_mató_la_picó Leica_M Keslerovo Jesus_Carballo_Garcia Jose_Maria_Guervós_Hoyos Kukalova-Peck Jason_Erik_Lundberg José_María_del_Río Jahnátek Kekchí_(etnia) La_Naissance_D'Un_Rêve Lago_del_Sûre_Superior Jacobo_de_lieja Istiblennius_dussumieri J_Z_(servicio_del_metro_de_Nueva_York) Joan_Miro La_Torre_Oscura_V_Lobos_del_Calla Jacques-Germain_Soufflot JAMMA Jose_Francisco_Velásquez_(El_Viejo) Juan_Uribe La_Ferrière_(Cotes_d'Armor) Koalas J_H._Rosny Juan_I_del_Palatinado-Zweibrücken Instituto_Curie Julio_Cárdenas Linea_C-2_(Cercanías_Malaga) La_Bruyère Jara_salviaefolia Jardín_Botánico_de_la_UTAD José_Maria_Cabrera_Menéndez Litis_contestatio Labiaron

html map