Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Odontologia_holística Ninetales Physurus_decorus Phalaena_cludialis Paulo_Rogério_Reis_Silva Pennacook Pittkhana Músculo_recto_lateral_de_la_cabeza Olivier_Martinez Papa_Wemba Orden_del_Espíritu_Santo_del_Nudo Nueva_Gaceta_Renana Nos_el_Rey Pintura_de_animales Passion_(pelicula) Paul_Schafer Orosiriense Objection_(Tango)/Te_aviso,_te_anuncio_(tango) Panteón_Real Organización_territorial_de_Corea_del_Norte Philautus_annandalii Paz_Bascuñan National_Gallery_of_Canada Peso_(México) Panacea_Universal Pobla_de_mafumet Patrimonio_de_la_Humanidad_en_Finlandia Pollo_Tikka New_Zealand_Knights_Football_Club New_Richmond_(Virginia_Occidental) Orgon P_B_Kerr One_Shell_Square Norte_grande_de_chile Néstor_Almendros Mário_Guimarães_Ferri Polypodium_polypodioides Neuilly_sous-Clermont Narcissus_festalis Ocimum_caryophyllinum Pedro_Alexis_Gonzalez Pablo_Toloza Paracheilinus_togeanensis Pocket_Monsters_Diamante_&_Perla_Platino_La_Pelicula:_A_la_Conquista_del_Espacio-Tiempo Olvídate_de_mí Nongué Parque_natural_do_Alvao Perfil_biofísico_fetal Palacio_de_Yanduri Newry_(Irlanda_del_Norte) Nezignan-l'Évêque Oerstedianthus Pino_bravo Nystalus_radiatus Narcissus_pallidiflorus

html map