Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Homer_contra_la_dignidad Aragonés_central Anatemnus_megasoma Arlo_Guthrie Morpho_catenarius Montaña Ministro_de_Economía_del_Perú Idioma_maori IPSA Hamilton_Hume Autódromo_Jose_Carlos_Pace Guillem_Cifre Ministerio_de_Propiedad_Austral_de_Chile Mirta_Yánez Misfits_(serie_de_televisión) Gómez_(Buenos_Aires) Antonio_Pecci_(periodista) Asociación_de_Atletismo_de_Norteamerica_Centroamérica_y_el_Caribe Guerra_de_los_Seis_Días Guinea_Ecuatorial_Airlines Guerra_de_Afganistan_(1979-1989) Héctor_Azar Miraflores_(sitio_arqueológico) Angulo_visual Ibn_al-Rumi Mountainboarding Antalyaspor Mina_Aguas_Teñidas Movimiento_Pro_Emancipacion_de_las_Mujeres_de_Chile Audes Atilio_López Historia_de_tres_hermanas Huellas_(album) Hazel_Dell_(Washington) Mocoa_(Putumayo) Holcus_tenuis Gunnlaugr_Ormstunga Ass_Back_Home Asalto_aereo Andres_Martinez_(deportista) Ayuntamiento_de_Cádiz Anglia_del_Este Ano_1382 Arte_nacionalcatólico Hospital_Monte_Sinaí Hugo_Blanco At_War_with_the_Army Mimastra_bhutanica Grzegorz_Koltan Aulacoderus_pustulatus Moema_quiii Guillermo_García_Realpe Hamidur_Rahman Astrágalo_(elemento_decorativo) Antoine_Busnois

html map