Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Jai_Alai Jack_Parkinson_(baloncestista) Juan_Diego_Quesada Instituto_Central_de_Genetica Leyment Instinto_de_conservación La_Verde_(Chaco) Leonel_Nuñez Jaime_font_y_andreu Johann_Campanus Lars_V._Hörmander Linares_Nuevo_Leon Lancia_Rally_037 Isidora_Zegers_Montenegro Lidiya_Fedorovna_Maiorova Julio_Iglesias_(desambiguación) Josep_Salvadó_Jassans Kiczki_Drugie Kriegsmarinewerft LAN_Box Last_ninja Interés_Flamenco Laureano_Brizuela_(mexicano_argentino) La_Roca_del_Valles Leptodeira_nigrofasciata Juan_Jesús_Valverde Ipkg Kara_no_Kyōkai La_Granada_de_Río_Tinto Intermission_(álbum_de_Stratovarius) Les_Noës_près-Troyes Lasiococca James_Storm Jose_Gomez Latille Irrigación_(manejo) Jose_Guadalupe_Velazquez Juncus_griscomii Libro_de_Siracides Juan_Mata_Sevillano_Fraile Laguna_Di_Ferdinando La_Vilueña_(Zaragoza) José_María_Pereda_Sánchez Kakuni Lagos_de_Enol Jose_Joaquín_Fernández_de_Lizardi Interglaciar_Gunz-Mindel Iwo_to Leuconymphaea_parkeriana L._A._X. Labropsis_manabei La_Selva_(Huesca) La_Fala Katapult José_Joaquín_Beeme

html map