Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Narach Picoplancton_fotosintetico Pantano_González_Lacasa Ouville_la_Bien-Tournée Oncocephala_scabrosa Personajes_de_Law_&_Order:_LA Perez_Millan_Temperley Once_Were_Warriors Perularia Papaver_somniferum Pedro_Cerone Periodismo_de_investigacion Operación_Konrad Organización_territorial_de_la_República_Arabe_Siria Pachybrachis_testaceus O.F._Müll. Payun_Matru Mustaine Nimravus No_soy_un_pájaro P._S._M. Ononis_repens_var_miniana Pilar_Manjón Pez_(disco_de_Pez_2010) Portumnalia Nora_Barnacle Oza_de_los_Ríos Numeros_musicales_de_Phineas_y_Ferb Parque_Nacional_Purnululu Partido_bolchevique Pedro_ii_de_portugal Paulo_da_Silva PCR_semicuantitiva Nunda_(villa) Neogyna_gardneriana Phyllomedusa_atelopoides Máquina_de_medición_tridimensional Plataforma_móvil Ngoc_Son Phyllocleptis_javana Otón_de_Brunswick Piresiella Parets_del_Vallès_/_Paréts Phyllomedusa_camba Núcleo_de_Linux NGC_2437 Narcissus_sylvestris Políptico_de_la_Misericordia Nanna_Øland Obdorsk Nicolas_Remy Paolo_Roberto Parábola_del_rico_epulon_y_Lázaro Musica_de_Cámara Oman_Oil_Company

html map