Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Pterobrycon_landoni Martin_Branner Puente_de_los_Cobos Mar_del_archipiélago Puente_del_Ajolí Los_reinos_pacíficos_de_Arcadia Premier_C_League_1992/93 Región_de_Tibesti MP_M-86 Ras_Elased_Australis Microrregion_de_Goioere Presidentes_de_Cabo_Verde Los_Ramos Mazdeísmo Pulteney Magny-Chatelard Proyecto_Justicia_y_Vida Mastrans_Bandung_Raya_F._C. Mbia Margaret_Quigley Luis_Lacalle_Pou Lockjaw Gran_Premio_de_Detroit_de_1983 Pulse Privado_de_Mende Profeta_mayor Marcial_Ortíz Magui_Mira Microrregion_de_Lavras_da_Mangabeira Ramon_L_Falcón Gran_Premio_de_la_Villa_de_Zottegem Provincia_de_Arque Primera_división_española_1967/68 Quick Lucha_de_Mascara_vs._Cabellera Mentiras,_malditas_mentiras_y_estadisticas Reforma_Universitaria_en_la_Universidad_Católica_de_Chile Pullman Rally_de_Monte_Carlo_de_2012 Metal_(EP) Lourdes_C._Fernández RKK_Energiya Mangaung Magyar_rapszodiák Progne_cryptoleuca Masdevallia_decumana Quartu_Sant'Elena Melchora_Aquino Raymundo_Ánzar_Nava Primera_division_española_1957_58 Ramsay_MacDonald Mata_de_la_pulmonia Pueblo_cabileno Reale_Yacht_Club_Canottieri_Savoia Potranca

html map