Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Catamarca_(capital) Bagnolet Babiana_caesia Carta_de_las_naciones_unidas Bernhard_weiß Ballan-Mire Cemento_portland Bard_de_Dublin Bellver_de_cerdana C2H4 Caveman Campeonato_de_Kazajistan_de_ciclismo_contrarreloj Cascellius Cereus_huitcholensis Bullet_for_My_Valentine_(EP) Blattidae Calochortus_leichtlinii BNT1 Bahía_magica_(película) Beltrán_Duguesclin Bellegarde_du_razes Cesar_Banana_Pueyrredon Calesita_del_Parque_Saavedra Carelia_maritima Brizopyrum Chaerephon_jobimena Bola_de_nieve_II Carácter_dominante Bothus_myriaster Bergneustadt Cereus_tortuosus Bernera Bierry_les-Belles-Fontaines Champan_(embarcación) Balonmano_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Múnich_1972 Calendula_acuatica Bajo_Aragon_zaragozano Champan_(embarcación) Cano Biatas Bélgica_en_los_Juegos_Olimpicos Calle_103_(línea_de_la_7ª_Avenida–Broadway) Centro_de_Formacion_Tecnica_UVALPO Bizcochos C_y_D_Leonesa Brahma_Vaivarta_Purana Canadarm_2 Barrio_cordon Broken/Siglo_V_d._C. Capitulos_de_Fullmetal_Alchemist_Brotherhood Bofors_AB Cancer_de_testículo Canovelles Centro_de_Arte_la_Panera Branalibrel

html map