Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Vladimir_Gusev Willowick_(Ohio) WWE_Tables_Ladders_&_Chairs Al-Mahdî Clayuda Chassey_lès-Scey Cobitis_choii Condados_de_Nuevo_México Vaqueros_de_reynosa Agencia_federal_de_investigacion_(méxico) Afrixalus_sylvaticus ARA_General_Belgrano_(1898) Comision_Nacional_de_la_Competencia Al_Hilal_Sport_Club_of_Port_Sudan Yancarlo_Casas Consejo_de_los_Cinco_Regentes Chino_clásico Constitucion_Provisoria_para_el_Estado_de_Chile_de_1818 Albi_Dauti Academia_de_Atenas Acunaciones_1856_1869_(Uruguay) Walter_Davis_(atleta) Walter_Hasenclever Académica_Palanca Christian_Chavez Afroroncus_kikuyu Colpodium_fulvum Villalba_de_Rioja_(La_Rioja) Ciento_treinta_y_nueve Wilhelm_Friedrich_Wieprecht Club_Atletico_Talleres Comienzo_de_sílaba Adoain Continental_AV1790 Actinaria XO-1b Charles_Michel_de_Langlade Xtreem_Music Welchia Chileranthemum Coleman_(Georgia) Clase_utilidad Venjukovia Cinco_grandes_del_fútbol_argentino Zopherus_mormon Zilacayotitlán Chrysocactus Vena_del_giro_olfatorio Zankoku_na_tenshi_no_teeze Yountville Adao_Dãxalebaradã Cocker_spaniel Aeropuerto_de_Moscú_Sheremetyevo Chotacabras_de_White Wolfgang_Frey

html map