Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Cadena_vacia Cara_de_Máscara Casa_de_la_calle_Añon C._Wyville_Thomson Carex_jamesii_var_austromontana Carlos_Roberto_Darwin Cafu Cardo_cuco C_25 Binaria_optica Catedral_de_la_Laguna Cargolux_Italia Castromil_(empresa) Capac_Ñan Burbuja_de_los_mares_del_sur Ceñidros Biblioteca_Nacional_de_Brasil Bucorvinae C._B._Clarke Cesarea_(Israel) C*-álgebra Bacares Burramys_parvus Capa_(vestido) Canyonero Baltasar_pinto_leite Capitanía_de_Ceara Años_2430 Cantón_de_Crevecœur_le_Grand Bandera_de_Reunión Basílica_de_santa_maria_degli_angeli_e_dei_martiri Beregovói_(desambiguación) Casa_nuestra Chacasina Carlos_II_de_Rumania Calamintha_menthaefolia Carl_Gunne_Falthammar Biscúter_Comercial_100 Bigotudo Beulah_Valley_(Colorado) Campeonato_Mundial_de_Voleibol_Femenino_1982 Batalla_del_río_Orbigo Babacu Bystodes_angustus Cazin CD-E Buitre_orejudo Bathelémont_les-Bauzemont Challenger_de_Courmayeur Challenger_of_Dallas_2014_(individual_masculino) Batalla_de_Becula Bus_Éireann B.O.W. Campeonato_del_mundo_de_surf Baztán_(Navarra)

html map