Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Carlinhos_(el_gran_pequeno) Cauterización Carantanta Bruille_lez_Marchiennes Camaleón Björk_Guðmundsdottir_&_Trío_Guðmundur_Ingólfssonar Bosanski_Brod Belleza_sublime Bera_/_Vera_de_Bidasoa Bell_x-2 Berducedo CNN_Radio Breweria Bollingen Carta_a_los_Hebreos Celine_Aguirre Calzadilla_de_la_Cueza Bückeburg C_D_Mutriku Berni_Alvarez Bifrenaria_melanopoda Balcanico Bandera_de_grecia Can_Pere_Antoni Carano Braşov_(Ciudad) Año_358 Camuflaje_(biologia) Campeonato_Mundial_de_Tiro_al_Plato_de_1971 Bádminton_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Atenas_2004 Castas_en_la_Nueva_Espana Boroganos Boris_Smiljanic Calculo_plastico Castillo_de_Hochosterwitz Champforgeuil Caíde_de_Rei Beniamino_Vergano Beit_jala Basilina_(sacerdotisa) Buffalo_(condado_de_Buffalo,_Wisconsin) Bulgaria_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Pekín_2008 Canciller_de_contenciones Cecenas_(Cantabria) Castillo_de_San_Martín_de_Muñatones Bull._Dépt._Agric._Indes_Néerl. Casa_de_Árpad Brooklyn_(Míchigan) Challenger_de_San_José_de_Costa_Rica Blues_estandar Capitulos_de_School_Rumble Bhatoora Brachyphaea Casa_de_Bonaparte Ceremonia_de_Apertura_de_los_Juegos_Olimpicos_de_Turin_2006

html map