Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Las_Cabanas José_Ma._Fernández_Unsáin Juan_Mussa L_A.V._Madrid_Segovia_Valladolid Laṅka Jose_de_Azcuenaga Kotska_Vayo José_Contreras_Arrau La_Escurquilla Jame_Gumb José_María_Moreno José_Aranguren_Roldan Lago_Song_Kol Liga_de_baloncesto_de_Japon Iqama Jefes_de_Estado_de_Santo_Tomás_y_Principe Kaspar_Maria_von_Sternberg La_Bestia_in_Calore Le_Moulinet-sur-Solin Jack's_Bay Kawatana_(Nagasaki) Joaquín_Peiro La_Caleta_(Arico) Jeronimo_Gil Kiriki_(juego) Kibō_laboratory Jablanica_(Federacion_de_Bosnia-Herzegovina) Jorge_Villamizar Linea_C-1_(Cercanías_Málaga) Labécède-Lauragais LHS_421 Laborie,_Santa_Lucía Jack_Schmitt Isopyrum José_MacCrohon Limatodis Juan_Corbet Lista_de_ácidos_grasos_omega_3 Jose_G._Cruz Istočni_Drvar Jaguar_XK_(1948-1961) La_casa_de_atras Juan_Ramón_Solís Leucojum_hernandezii L.T.I.S.D. Julián_Irías Israel_Adrian_Caetano Javier_Coma James_Lilja Libri_viginti_quatro_philosophorum Jose_Enrique_Sánchez_Díaz La_belle_Helène Jardin_Botánico_Foster Linea_de_congelamiento Libro_Secreto_de_Santiago

html map