Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Kadota Liber_Vespa Izquierda_Independentista_Catalana Krautrock Jose_Lupiañez_Barrionuevo José_Sarria_Cuevas Jason_Fly Libro_de_Enós JurisPedia Ixiolirion Isla_de_Cochinos Late_Show Lamiodendron_magnificum La_hora_radiante Juan_Manuel_Rodriguez_Pérez Jack_Sherman Kat_DeLuna Julián_Estéban Josep_Maria_Gavín_i_Barceló Jardin_Botánico_El_Angel Lista_de_municipios_de_Catamarca Jodar_(Jaen) Jose_Francisco_Yunes_Zorrilla La_historia_de_un_hombre_real Linzoain Instituto_de_Salud_Publica Liga_Española_Pro-Derechos_Humanos LEB_oro Interestatal_515_(Nevada) Joaquín_Primo_de_Rivera_y_Ortiz_de_Pinedo Instituto_Universitario_Tecnológico_de_Yaracuy Kassitas Japrería J_B._Sacasa Jardin_Botanico_Ofuna_de_la_Prefectura_de_Kanagawa Juegos_Olimpicos_de_2006 KV_A221 Jose_Ricardo_Perez José_Maria_Entrecanales_de_Azcarate Inundación_de_San_Felix Juan_Lemann Juan_de_Agüero Legado_(derecho) Jerónima_de_Burgos Jardín_zoológico_de_Hanói Jordan_EJ12 Jose_Rodrigo_y_Villalpando La_orden Lanús_(municipio) La_Republica_Checa Leuciscus_chuanchicus Lakeside_Park_(Kentucky) Liliput Jean_Boulogne Juegos_funebres

html map