Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Quercus_esculus Los_Palmeras Manuscrito_del_Nuevo_Testamento_escrito_en_letras_minúsculas_o_cursivas Grachi:_La_vida_es_maravillosamente_mágica Maie Lu_(Italia) Pseudomicrocara_dixoni Puente_del_Rey_(Madrid) Mandato_legal Mijaíl_Kalinin Los_120_dias_de_Sodoma Meritxell Recopa_de_la_Concacaf_1995 Protocolo_nº_8_a_la_Convención_Europea_de_Derechos_Humanos María_Teresa_Vallabriga Lőrinc_Szabo_de_Gáborján Precaria_(país) Malinda_Williams Grey_Fox Malcom_II Meitar Puerto_de_menga Premio_PHotoEspaña_Descubrimientos_al_mejor_portolio Gondrecourt_le-Château Luna_Nueva_(novela) Mieres_del_Camín Primera_division_andorrana Lycaste_rossiana_var_matto_grossensis Lobotomia Pueblo_hebreo Milagros_de_san_vicente Rasputín_(historieta) Ramon_Sanchez_Gómez Manuel_Senoret_Astaburuaga Rebote Melocosa Ptarmica_macrophylla Louis_Philippe_de_Ségur Primera_Division_de_Bolivia Martha_and_the_vandellas Los_ogiek Puerto_con_el_embarque_de_la_Reina_de_Saba Regiones_naturales_del_Perú María_Nikolayevna Michael_Zullo Puerto_de_la_Torre Gramatica_finesa Mandan_(Dakota_del_Norte) Martín_de_Saavedra_Galindo_de_Guzmán Lorenzo_Costa Rafael_Blanco Red_booleana Ramón_Felix_de_Cuéllar Michael_Thomas Region_Flamenca

html map