Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Peggy_Bundy Música_latinoamericana Nicola_Salvi Pierre-Philippe_Alyon Operacion_Swordfish Nojiko Paphiopedilum_dianthum_forma_album Platon_Oyunski Oxyropsis_carinata Nos_miran Placidochromis_milomo Playa_del_perdigal Parodia_talaensis Neferneferuatón_Tasherit Pagalú Plaza_Naghsh_i_Jahane Peñón_del_Mediodía Percentil_de_peso Ortodoxal Oxyepoecus_inquilina Nelson_Cavaquinho Oltcit_Club Oescus_(ciudad) Platypelis Pintac Notranjsko-kraška P_A.N. Observatorio_de_rayos_gamma_Compton Número_inverso Neogressittia_wilhehnensis Pereskia_pititache Museo_Nacional_de_Arqueología_(Malta) Nina_entrando_en_el_baño Poa_eigii Pierre_Lecomte_du_Noüy Parabola_del_rico_y_Lazaro Nerval Ordenador_portable Oxydendrum Parque_de_Bolivar_(Medellín) Partición_de_Alemania Olivet Palacio_Nacional Noah's_Arc:_Saltando_la_escoba P._C._W._Davies Museo_Taurino_Municipal_de_Córdoba Neal_Hefti Nuevas_aventuras_de_don_quijote_de_la_mancha Pereslavl-Zaleski Panicum_urvilleanum Pedro_Perez_de_Guzmán_y_Zúniga Plan_de_la_Noria Plainemont Myersglanis_blythii Peter_Hipnos

html map