Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.
|
Rodzaje makaronów:
|
Anelli
| Agnolotti
| Bavette, Bavettine
| Bigoli
| Cannelloni
| Conchiglioni
| Eliche
| Farfalle, Farfalline, Farfalloni
| Fusilli
| Gemelli
| Gnocchi, Gnocchetti
| Lasagne, Lasagnette
| Linguine
| Penne, Penne Rigate
| Pizzoccheri
| Ravioli
| Rotelle, Ruote
| Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
| Spighe
| Tagliatelle
| Tortellini | Piacense |
|
Tortellini
Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym,
podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa).
Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).
Sancha_de_pamplona
Senorio_eclesiastico
Thjódvaki
Sistema_experto
Schoutedenella_hematogaster
Swat_(río)
Tierra_de_Victoria
Signo_linguistico
Serratula_incana
Supertonica
Superparamagnetismo
Teoria_de_la_recepcion
Santiago,_Chile
Selección_nacional_de_fútbol_de_República_Democratica_del_Congo
Saw_(corto)
Taifa_de_Balansiya
San_Venanzo
Smithornis_sharpei
San_Gustavo
Sam_Gamyi
Salón
Sandwich_de_lomo_de_cerdo
Señales_de_tráfico
TWD
Semantica_de_transformacion_de_predicados
San_Pedro_da_Mezquita
Torneo_Super_12_de_Rugby_de_Chile
Sergey_Rachmaninov
Temple_University_in_Japan
Sant_Policarpi
Tokaj-Hegyalja
Tiglium_subincanum
Smilax_mauritanica_var_vespertilionis
Teoría_del_Desamparo
Serguei_Alekseevich_Lebedev
Tallberg
Silvia_Corzo_Román
Sathrochthonius_tullgreni
Sal_marina
Telegrafo_Mercantil
The_Devil's_Weed
Tambor_(elemento_arquitectónico)
Sonata_para_piano_n._16_en_Do_mayor_K._545_(Mozart)
Transplataforma
Tracto_respiratorio
Tasca
TLC_(banda)
San_Cristóbal_(Nuevo_México)
Santa_Maria_de_Ordenes
Tercera_División_de_Espana_2009_10_(Grupo_VI)
Savanna_(Illinois)
Segunda_División_de_España_1934/35
Tomaš_Zíb
Stellaria_media
Tomate_San_Marzano
|