Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Cultura_de_Ecuador Dmitri_Pisarev Cruejouls Diego_Enríquez_del_Castillo Alexameno Dapsona Daryush_Shayegan DPN Demografia_de_la_Republica_del_Congo Dactylispa_dichroa Damodara_(astrónomo) Cuerno_de_la_abundancia Dirk_Kuyt Don_Quintín_el_amargao Danger_(cancion) Corazon_Micaelino Edil_(Nueva_Inglaterra) Alfredo_Chinetti Dobong-gu Echinacanthus_andersonii Alfredino_Ferrari Algoritmo_LMS Crias_Zerg Curriculo_(educacion) Democratico_progresista Coordenada Aleuroclava_cardamomi Crosey_le_Petit Cyperus_pedunculatus Departamento_San_Roque Convencion_demócrata_de_las_Islas_Virgenes_de_los_Estados_Unidos_2008 División_de_Ayeyarwady Cyperus_cayennensis_var._umbellato-flavus Dasol Daniella César_Santos_Gerardo_del_Corazón_de_Jesús_Milani Alexei_Kostrikin Alex_Bueno Dungeon_Family Deportivo_Morón Dance_Central_3 Cumpleaños_de_Buda Edad-mamifero_Chasiquense Corcelles_lès_Citeaux Corrimientos_Storegga Daihatsu_Altis Cómic_de_autor Corriente_de_kuroshio Dave_O'Brien_(actor) Coupe_du_Trône Copa_intercontinental_de_futbol_sala Delfina_María_Hidalgo Cronologia_de_las_tecnologias_de_medición_de_temperatura_y_presión Dave_Vanian Economia_de_Rumania

html map