Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bigoli

Bigoli (także: bigui, pincinelli, w Toskanii podobny makaron to pici[1]) – rodzaj włoskiego makaronu, wywodzącego się z regionu Veneto. Bigoli ma formę długich nitek zbliżonych w typie do spaghetti, jednak o dużej średnicy (około 3 mm). Wytwarzany jest z pełnej mąki (odmiana miękka pszenicy lub gryczanej[2]) albo z semoliny[3]. Dawniej w produkcji używano kaczych jaj[4]. Tradycyjnie podaje się go z dwoma podstawowymi sosami: z kurzej wątróbki lub z cebulowo-sardelowym[5].

Tomas_G._Brena Telefonos_Móviles Sofia_(Bulgaria) Salangana_gigante Tambor_Bata Scaphyglottis_unguiculata Scelida_tenuimaginata Tragafuego Tonada_de_Navidad Sublaines Socially_Responsible_Investment Sarcostemma_cuspidatum Torre_Vitri San_Cristobal_(Republica_Dominicana) Shivaístas Sainte_Marie_Laumont Sri_(diosa_hinduista) Selección_nacional_de_futbol_de_Republica_Democrática_del_Congo Superhumerale Spiderman_(serie_de_television) Saumane Spartium_horridum Scutia Scaphyglottis_longicaulis Schizophrenia San_Jordi_Desválls Selección_de_básquetbol_de_El_Salvador The_Amazing_Race_9 Sociedad_argentina_de_apicultores Salobrena_La_Cagadilla Serranias_de_Ybycui Siglo_X_a.C. The_Bitmaps_Brothers The_Bar-Kays Smiljan Sonata_para_piano_n_º_9_en_Re_mayor,_K._311_(Mozart) Saint-Gervais-en-Vallière Taira_Court Sociedad_argentina_de_apicultores Toronto_(Ohio) Segunda_División_de_Letonia Tornalobo Sancho_Fortúnez_Segundo_señor_de_Cameros Savoia-Marchetti_SM_79 Saint_Genies-de-Fontedit Soucron Seleccion_nacional_de_futbol_de_la_Guayana_Británica Subcuenca_hidrografica Tetrapirrol Timonel San_Antonio_de_El_Paso_del_Adelantado Saborear Simůnek Sesler Sceloenopla_anchoralis

html map