Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Gytha_de_Wessex Aviones_de_guerra Munavoi Mmcd Moas Heroes_(serie) Antonio_Aguilar_Barraza Grupo_de_Islas_Sir_Edward_Pellew Modulo_de_embarque_y_almacenamiento Mitla_(desambiguación) Hackers Hiracoidae Montanay Archidiocesis_de_Karachi Hombre_araña Modulo_lunar Andrés_González Hitori Minami-ku_(Hamamatsu) Hipotesis_de_censura_cosmica Gunbai Ano_nuevo_chino Hidróxido_de_Calcio Andres_Espinosa Motín_de_Oropesa Gustave_Van_de_Woestyne Hierba_de_los_pordioseros Movimientos_religiosos_alternativos Mucopolisacaridosis Ideal_primo Mortadelo_y_Filemon_-_El_ordenador_._¡Que_horror! Gurmesindo_de_Azcárate Hermione_bertolonii Morirás_en_Chafarinas_(novela) Monterosso_Almo Guraniopsis Hector_Velazquez_Moreno Andrés_Carretero Gymnothorax_longinquus Guasatunga Horno_Apold-Fleisner Hemicycla_gaudryi Hithlum Hibiscus_archboldianus Aubigné_(Deux_Sevres) Aparcamiento HD_35439 Herlina_Effendy Avn Monosteira_unicostata Andre_Hoffmann Mitsubishi_Lancer_Evo_VIII Identidad_(álgebra) Arrondissement_de_Dole Hope_Portocarrero_Debayle

html map