Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Alicia_Esteve Algar_de_Palancia_(Valencia) Alianca_del_Poble_Nou Duques_de_Bedford Algebra_geometrica Amorphoscelis_siebersi Dendrocronología Cossutia Economía_de_Toronto De_turno_con_la_angustia ESpanix Doyle_Vaca Corriente_monofásica Distrito_de_Celendín Créditos Dave_Britton Alta_Oriental Ali_Mohammed_Mujur Departamento_del_Boyaca Dagor_Aglareb Distrito_de_lyon Alter_Kämpfer Departamento_Las_Heras Allan Allseas Diccionario_de_la_lengua_española D_(desambiguacion) Cortex_del_cíngulo_anterior Ctenocranius Deltras_F.C. Amador_(nombre) Cyclopia Desarrollo_local Convento_de_San_Francisco_de_Asis_de_San_Andrés_Calpan Cronicas_Vol_I. Diccionario_de_construcción_y_régimen_de_la_lengua_castellana Crown_Heights_Avenida_Utica_(línea_Eastern_Parkway) Dusko_Tosic ERG_(empresa_petrolera) Cristian_Sánchez DE-15 Drok-pa Copa_Cuadranguilar_Sudamericano_Television_Pública Diocesis_de_Cartago Dialectica_de_la_ilustracion Debra_morgan Cornichuela Distrito_de_Anta_(Anta) Departamento_judicial_de_Dolores Domenico_Maria_Ferrabosco Cornmeal Cunaguaro_(desambiguación) EX-364 Dol_(Krašić) Dactylispa_palliata

html map