Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.
|
Rodzaje makaronów:
|
Anelli
| Agnolotti
| Bavette, Bavettine
| Bigoli
| Cannelloni
| Conchiglioni
| Eliche
| Farfalle, Farfalline, Farfalloni
| Fusilli
| Gemelli
| Gnocchi, Gnocchetti
| Lasagne, Lasagnette
| Linguine
| Penne, Penne Rigate
| Pizzoccheri
| Ravioli
| Rotelle, Ruote
| Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
| Spighe
| Tagliatelle
| Tortellini | Bolognese |
|
Spighe
Spighe (od włoskiego spiga - kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub kłos.
Używany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.
Arzobispo_de_Santa_Fe_de_Bogota
Andrés_Santana
Attagenus_jacobsoni
Ande
Arnoldo_Jacobs
Idioma_español_en_Africa_Asia_y_Oceanía
Générest
Guadalupe_Nuevo_León
Munditivar
Autóctono_(biología)
Atysa_albofasciata
Henri_de_valenciennes
Guillermo_Nunez
Antonio_Gates
Apéndice_birrámeo
Anthocerastes
Hermandad_de_"Las_Siete_Palabras"_(Sevilla)
Aubermesnil-Beaumais
Hobunsha
Antología,_su_historia_y_sus_éxitos
Guayarmina_Semidan
Guillaume-Henri_Dufour
Mosul_Football_Club
Idealismo_en_politica_internacional
Monasterio_de_Santa_María_la_Real_de_Fitero
Grupo_Ciclón_(Argentina)
Aspirador_nasal
Arc4
Mirror_Mirror
I_Believe_in_Miracles
Apurimac_prehispanico
Antonio_Blanco
Ayda
Hotel_Reina_Cristina
Montezuma_(planta)
André_Boucourechliev
Aspach_(Haut-Rhin)
Grissom_AFB
Angelo_Siciliano
Asociación_de_Universidades_Confiadas_a_la_Compania_de_Jesús_en_América_Latina
Ava_vincent
Herodes_Agripa
Modelo_de_flujo_subterraneo
Minto_(Dakota_del_Norte)
Astragalus_flexuosus_var._fendleri
Andropogonaceae
Hunter_(Oklahoma)
Moneda_de_US$_0_10
Heptamerón
Arenga
Analgesico
Heteroglotonimo
Art_of_fighting
ISO_3166_3
Area_metropolitana_de_Medford
|