Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

Arzobispo_de_Santa_Fe_de_Bogota Andrés_Santana Attagenus_jacobsoni Ande Arnoldo_Jacobs Idioma_español_en_Africa_Asia_y_Oceanía Générest Guadalupe_Nuevo_León Munditivar Autóctono_(biología) Atysa_albofasciata Henri_de_valenciennes Guillermo_Nunez Antonio_Gates Apéndice_birrámeo Anthocerastes Hermandad_de_"Las_Siete_Palabras"_(Sevilla) Aubermesnil-Beaumais Hobunsha Antología,_su_historia_y_sus_éxitos Guayarmina_Semidan Guillaume-Henri_Dufour Mosul_Football_Club Idealismo_en_politica_internacional Monasterio_de_Santa_María_la_Real_de_Fitero Grupo_Ciclón_(Argentina) Aspirador_nasal Arc4 Mirror_Mirror I_Believe_in_Miracles Apurimac_prehispanico Antonio_Blanco Ayda Hotel_Reina_Cristina Montezuma_(planta) André_Boucourechliev Aspach_(Haut-Rhin) Grissom_AFB Angelo_Siciliano Asociación_de_Universidades_Confiadas_a_la_Compania_de_Jesús_en_América_Latina Ava_vincent Herodes_Agripa Modelo_de_flujo_subterraneo Minto_(Dakota_del_Norte) Astragalus_flexuosus_var._fendleri Andropogonaceae Hunter_(Oklahoma) Moneda_de_US$_0_10 Heptamerón Arenga Analgesico Heteroglotonimo Art_of_fighting ISO_3166_3 Area_metropolitana_de_Medford

html map