Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach http://www.domine.do-bloto.walbrzych.pl Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej http://www.extra.do-bloto.walbrzych.pl wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do http://www.judicium.do-bloto.walbrzych.pl spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Ruta_Provincial_88_(Buenos_Aires) Inecuación_de_Kraft Unió_de_l'Esquerra_Catalana Río_Hirvienza Uva-ursi_procumbens_var._adenotricha Ruta_Mototrans Responsabilidad_etica República_de_Kirguistán Franz_Anton_Mesmer Tærø Trichobrotica_fenestrata Municipio_de_Bristol_(Arkansas) Urania_(colección) Riviere-Rouge Rojal_de_San_Isidro Idolos_de_la_radio Trilogia_del_dolar Trigesimo_Septimo_Periodo_Ordinario_de_la_Asamblea_General_de_la_Organización_de_los_Estados_Americanos Impago Germplasm_Resources_Information_Network Rio_Nhamunda Rubén_José_Suné Rolling_Stones_Tour_of_Europe_'76 Geografía_de_Nepal Frizzle_Sizzle Ruta_de_Rhode_Island_24 Ghanaur Futbolista_lituano_del_año Univision_Radio Tudhaliya_IV Félix_Mesnil U_A_G Reloj_(astronomia) Municipio_de_Salinas Tumbala Fray_Martin_de_Valencia Municipio_de_Atkinson_(condado_de_Holt,_Nebraska) Ulrich_Biesinger Fuga_de_los_Gansos_Salvajes Rondo_en_do_mayor_para_dos_pianos_op_73 Geria_(Valladolid) Iglesia_de_Nuestra_Señora_del_Monte_Carmelo_(Malolos) Saban_Bajramović SOFSE Municipio_de_Huntington_(condado_de_Huntington,_Indiana) Roger_bernardo_ii_de_foix Gloria_del_pacífico Restauración_arquitectónica François_Le_Clerc Urgellet Gobernacion_de_Kairuán Gargantada UKDD Municipio_de_Pontoosuc_(condado_de_Hancock,_Illinois) Rio_Heloros

html map