Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Campeonato_Mundial_de_Gimnasia Año_1756 Biliverdina Canciones_descargables_de_Rock_Band_2009 Barrera_Indo_Bangladesh Barbara_Mújica_(escritora) Burgo_de_Osma-Ciudad_de_Osma_(Soria) Caryocar_nuciferum Carlos_de_Borbón_(desambiguación) Casco_de_futbol_americano Carache_(Guinea-Bissau) Campeonato_Uruguayo_de_Futbol_2008_09 Biblioteca_pública_de_Antigua Cannibal Baja_California_(Estado) Cerzeto Castillo_Iwamura Campeonato_de_Peso_Medio_de_UFC Barrio_de_yagüe_(logrono) Chaguaramo Campeonato_mundial_de_esqui_alpino_de_1991 Centro_Tecnológico_Palmas_Altas Batalla_de_pelusium Baltasar_de_Eraso_y_Toledo Casa_Fuerte_Románica_Juvinyá Canares Cabeza_de_apóstol_(Velázquez) Campeonato_Ecuatoriano_de_Futbol_1976 Catalizador_(motores) Calacanthus_dalzellianus Carolina_Fernanda_de_Borbon_Dos_Sicilias_(1798_1870) BxB_Brothers Calendula_de_los_campos Banh_tẻ Batalla_de_cañada_de_la_cruz Canton_de_Mazieres-en-Gâtine Beatriz_Espejo Campo_y_Cerdán,_Angel_del Bélgica_en_el_Festival_de_la_Cancion_de_Eurovision_2010 Chamaele_decumbens_f._dilatata Burkard_von_Müllenheim_Rechberg Belsasar Campeonato_Mundial_de_Biatlón_de_1995 Carmen_Díaz_de_Mendoza Censo_chileno_de_1940 Cannoli Carl_Hellmuth_Hertz Carlos_Fuentes_Arguelles Blake_Michael Cathartocarpus_fistuloides Carex_canescens_var_oregana Chamblee_(Georgia) Casa_del_Virrey_Sobremonte_(Cordoba) Central_Park_North_Calle_110_(linea_de_la_Avenida_Lenox) Balance_(álbum)

html map