Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Kiss_(banda) Kanes Jean_Louis_Trintignant Junta_de_Educación_de_West_New_York KFVE Jardin_Botanico_de_Pekín Ladrón_de_julios Jai_alai John_Musker La_piel_de_Zapa_(película) Joao_Propício_Mena_Barreto José_Vergés La_Gonfrière Kuki_Yoshitaka Les_Ableuvenettes León_marino_del_Japón Ivan_Sepúlveda Jacksonville_(Oregon) Jose_Miguel_Avila_Jalvo Isokaze_(1917) Lenguas_de_Espiritu_Santo_oriental Liga_Nacional_de_Guatemala_1973 José_María_Conget_Arizaleta Javierre Kárpatos Isla_Kopaitic Lado_(uva) Leandro_y_Hero La_Quintrala_(película) Isa_TKM_(grupo_musical) Jardín_Botánico_Havath-Noy John_Shrapnel Kittâl José_Dario_Salazar Langrolay_sur_Rance Izmit Kagato-Jime KUKL_a_Paris_14_9_84 Joaquim_Macedo_de_Aguiar Las_meninas Joaquín_Díaz_Gil Julia_Clary Jennifer_rush Licenciatura_en_Organizacion_Industrial Ivan_Sánchez_Rico_(Riki) Islas_Straggle Le_Collet_de-Dèze Jeff_Green Jeran_(runa) Jan_Gossaert Jorge_Kalú_Gastelum Iseca_Vieja Isla_de_los_Estados_y_El_Faro_del_Fin_del_Mundo_(libro) La_Piarre Joaquin_Navarro_Valls

html map