Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Castillo_Fortaleza_de_Santa_Pola Chaetodon_ephippium Cesar_Manuel_Sanchez_Lopez Ceballa_del_Condado CQ Campeonato_Mundial_de_Esquí_Nórdico_de_1989 Carlos_Antonio_Romero_Barcelo Carrieres_sur-Seine Caracachumba Brachycoryna_longula Bernard_Germain_Etienne_conde_de_La_Ville_sur_Illon_La_Cepede Chapinero Borzolaga Bento_gonçalves Boronia_fraseri Balfourina Black_Douglas C.V.Hartman Calamansí Characidium_fasciatum Chamaemelum_arvense Casa_de_la_Ciutat Cantón_de_Sainte_Severe_sur-Indre Centolla_chilena Batrachylidae Cayo_Fabio_Dorsuo Campos_Meta Capitalis_monumentalis Batalla_de_Athens Casa_montañesa Cell_Rate_Margin Año_1161 Carretera_del_Norte_de_La_Palma Catherine_Lutz Cefalotórax Bitschhoffen CCR Canadá_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Montreal_1976 Barrio_Bravo_de_Tepito Benjamin_McLane_Spock Bancuyo Borchardt_C-93 Benito_Espinós Bulbophyllum_minutum_var._purpureum Campeonato_Peruano_de_Fútbol_de_1921 Campeonato_Mundial_de_Triatlón_de_2001 Cables_submarinos Cesar_Sanchez Basilica_Menor_de_Nuestra_Señora_de_la_Merced_(Lima) Barbara_Lamadrid Cesar_Cortés Barthelemy_de_Theux_de_Meylandt Centauro_(planetoide) Cancer_de_prostata Balabánovo

html map