Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Beverly_hills_cop_iii Bazancourt Año_60 Catarata BV_144 Bear_Creek_(Wisconsin) Cacalia_rotundifolia Celso_Golmayo_de_la_Torriente Cantón_de_Barthe_de-Neste Carcel_Modelo_de_Oviedo Batalla_de_helsingborg Carl_Theodor_Ernst_von_Siebold Calidarium Blau-weiss Basílica_de_Nuestra_Señora_de_las_Mercedes_(Chinchina) Ben-Hur_(película_de_1925) Black_&_white Besseya Blood_on_Fire Calwa Bell_XV_15 Censo_chileno_de_2012 Balneario_El_Salado Bisceglie CX_4_Radio_Rural Año_1827 Bumerang_(revista_de_Nueva_Frontera) Capsule_Corporation Bois_Jerôme-Saint-Ouen Beautiful_Thing Cenarrhenes_spathulata Campeonato_del_mundo_de_motociclismo_de_2007 Brachaluteres_ulvarum Centro_Cultural_de_Espana/Guatemala CD_Tortosa Brizochloa Bartolome_mostaza Balian_de_Ibelin,_Señor_de_Arsuf Boca_del_infierno Castellonet_de_la_Conquesta Carta_«_Dear_Boss_» Caballería_celestial Callithrix_penicillata Bomarzo_(novela) Catedral_de_Santa_Maria_de_Perth Carioni Campana_de_Vicksburg Beato_de_San_Salvador_de_Tábara_(Madrid) BK_Levski_Sofia Cerrito_(Dpto._Ñeembucú,_Paraguay) Cartola_(compositor) Berchemiella Catequista Catedral_de_Nuestra_Señora_del_Buen_Viaje Caliza_de_Vegadeo

html map