Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Joan_gemmir_i_lleonart_y_fontanills I²C K._Sint_Truidense_V.V. La_Laguna_(Castrillon) Kirby_of_the_Stars Joseph_Bitner_Wirthlin Leicester_Square Liga_Británica_de_Futbol_Americano Laura_Voutilainen Jorge_Campos_(futbolista) La_belleza_de_pensar Invasiones_inglesas_(Rio_de_la_Plata) La_venganza_(película_de_2002) Isla_Akutan Lambros_Lambrou Jazmín_del_Paraguay Ley_Mosaica La_noche_del_juglar Jamel_Saihi Kukulcania_arizonica José_Luis_García_Agraz La_ciencia_de_hacerse_rico Interesante Jucy_lucy La_toilette Jose_Antonio_Cartagena Kualapuu Juan_Ferrando_Badía Literatura_del_siglo_XX Jorge_Montano Lago_hipersalino Jingle_(desambiguación) José_Palomeque_Solís Johnny_Abbes Lib Lista_de_miembros_de_la_Academia_de_Bellas_Artes_(Francia)_del_Instituto_de_Francia Kyperounta Lactobacilos Liberation Juan_Fernández_el_Labrador Intriga Kozhevn. Juana_Nunez_de_Lara_"la_Palomilla" Lake_Telemark_(Nueva_Jersey) La_Historia_de_las_Cosas Jiquilpan_de_Juarez_(Michoacán) Linea_910_(Buenos_Aires) Kenia_en_los_Juegos_Olímpicos_de_verano_1964 Linea_de_retardo_digital Iteiluma Jaume_Balius Jose_Rubin_Statham Lasiocámpidos Jeanne_de_Berg Laura_Roslin

html map