Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Acranthera_uniflora Agnetha_Faltskog Viorna_douglasii Alberto_Natusch Agrostis_virletii Acta_Acad._Elect._Mogunt._Sci._Util._Erfurti Villiers_de_L'Isle-Adam Ciudad_Deportiva_del_Real_Zaragoza Vesigneul_sur_Marne Villa_Luro_(Buenos_Aires) Comando_(informática) Cohicaleyrodes_descarpentriesi Chatillon_sur-Colmont Xocavənd_(raión) Conglomerado_(empresa) Xe_135 Acentor_japones Alcudia_de_Veo_(Castellon) Yuri_Sakazaki Webster_(Nuevo_Hampshire) Acutisoma_inerme Al-Zawraa Al-Fatah Waiting_for_the_Night_(Cancion_de_Nelly_Furtado) Aeropuerto_Caracas_"Oscar_Machado_Zuloaga" Vicente_Almandos_Almonacid Vicente_Gregorio_Rodríguez_de_Medina Configuración_del_Estado_liberal_en_Espana_(1833-1868) Cholame Vía_Aquitania Alberto_Guerra(Actor) Voces_del_extremo Cirila_Sanchez_Mendoza Ciudad_Gustavo_Díaz_Ordaz Clausura_transitiva Yamanote Wervik Comuna_2_Soacha_Central Vera_de_Bidasoa_(Navarra) Xunta_de_Galicia Valentina_Carvajal Condado_de_Columbia_(Nueva_York) Violaines Cheriennes Watertown Vidas_cruzadas Conejo_de_Omiltemi Chi_Herculis Cildır_Gölü Xam Comodoro_Rivadavia_(Chubut) Wallkill_(condado_de_Orange,_Nueva_York) Comisión_nacional_para_el_desarrollo_de_los_pueblos_indigenas_(Mexico) Adan_Chávez Abbey_lincoln

html map