Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bigoli

Bigoli (także: bigui, pincinelli, w Toskanii podobny makaron to pici[1]) – rodzaj włoskiego makaronu, wywodzącego się z regionu Veneto. Bigoli ma formę długich nitek zbliżonych w typie do spaghetti, jednak o dużej średnicy (około 3 mm). Wytwarzany jest z pełnej mąki (odmiana miękka pszenicy lub gryczanej[2]) albo z semoliny[3]. Dawniej w produkcji używano kaczych jaj[4]. Tradycyjnie podaje się go z dwoma podstawowymi sosami: z kurzej wątróbki lub z cebulowo-sardelowym[5].

Museo_de_antiguedades_Aruba Pop-tarts Pedro_José_García Otomanas Núria_Cabutí_Brull Paranapiacaba_interruptolineata Pierre_Louis_François_Leveque_de_Vilmorin Nebulosa_M16 Nejd Pau_Ribas Poidium Parte_Práct._Bot. Platonismo_(filosofia) Parti_quebecois Piruquina Phenomenon_(álbum_de_UFO) New_Stuyahok_(Alaska) Número_en_base_dieciséis Oristà Pintura_de_la_«Nuova_Maniera» Mylothris_agathina NGC_6818 Neohintonia NGC_7492 Nizza Nuovo_Centrodestra Peninsula_de_Malaca Närke Paul_Eluard Onicólisis Perfect_Strangers_(canción) Pavol_Cervenak Olga_de_Kíev PR:AC Nenningia Parque_nacional_de_los_Abruzos MÁV Política_familiar_de_Espana Películas_de_1995 Ngobe_Bugle_(comarca) Party_(canción_de_Queen) Patrimonium_Petri Petición_de_sistema Panorpas Obras_completas_de_Sigmund_Freud Passerina_pujolica Omega1_Cygni Oxymycterus_inca Poder_ejecutivo_de_colombia Perejil_loco Odontoseccion Polònia_(TV3) Pico_31_de_Marzo Ov_Hell Myself_Yourself

html map