Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Lágrima Mamatetas Primo_de_Solinas Puente_Simón_Bolivar Lollapalooza_Chile_2012 Luis_Seoane_López Presión Manuel_Arámbula Luchon-Superbagnères Miguel_Sánchez_(atleta) Pyotr_Stolypin Puig_de_Bonany Pâté_à_la_viande Luis_Daoíz_Torres Martian_Successor_Nadesico Green_Mountain_(Iowa) Mesorregiao_Central_Mineira Microfono_parabolico Prospectiva Presa_y_pantano_de_Uzquiza MVP_de_las_Finales_NBA Los_Payasos_de_la_Tele Microcos Ramon_Gonzalez_Arrieta Maron_(santo) Mancomunidad_Comarca_de_Ledesma Maria_Ruanova Manuel_Jose_de_Rojas Rarities_(album_americano_de_The_Beatles) Real_Academia_de_Cordoba Griboedov Maureen_Tucker Michael_Schenk Pseudophoxinus_callensis Poupartia Gran_Premio_de_Japón_de_1976 Realismo_en_Hispanoamérica Marco_Antonio_Sanz Premio_de_Japon Massimo_Carmassi Regreso_a_Normandia Melquiades_Álvarez Manuel_criado_de_val MLS_Golden_Boot Greg_Hates_Car_Culture Los_Hijos_Del_Sol_(album) Mandujano Miguel_Ángel_Juarez_Celman Livonia_Center_(Nueva_York) Maria_I_de_Navarra Premio_Lo_Nuestro Manuel_Cabanyes_Mata Me.ga Manuel_Antonio_Baldizon Metro_Bilbao_S_A.

html map