Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Castillo_de_las_Guardas Behind_the_Screen Biblioteca_nacional_de_uruguay Cataléctico Buro_Politico_del_Comité_Central_del_Partido_Comunista_de_China Campeonato_de_Europa_de_Natacion Catedral_de_la_santa_trinidad_de_san_petersburgo Campo_de_Tiro_de_Las_Gabias Castillo_de_Denia Bjorn_"Speed"_Strid Beilia Blaptica_formosa Ceratopyxis Beauvoisin_(Gard) Buckcherry_(álbum) Catorce_puntos_del_Presidente_Wilson Birkat_hamazón Biblioteca_Municipal_Lope_de_Vega_de_Tres_Cantos Barril_de_cerveza Bardas_Skleros Baja_edad_media_en_españa Boyero_(constelacion) Batalla_de_Breitenfeld Bandera_de_eslovenia Ba_(kana) Bartolome_Estupinan_Cabeza_de_Vaca Beginnings_The_Lost_Tapes_1988_1991 Basilica_de_Nuestra_Señora_de_los_Milagros_(Ágreda) Batalla_de_jena-auerstädt Brycon_bicolor Betapetrol Babosa_fantasma Candido_Pazo Caligramática Cañon_Dahlgren Batalla_de_Pelagonia Beisbol_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Atenas_2004 Carlos_iv_de_maine Caso_del_cerro_Maravilla Balnot_sur_Laignes Barberêche Baia_das_Pombas Boursonne Balafón Bernardo_O'Higgins Catedral_de_Nuestra_Señora_de_la_Asunción_y_San_Felipe_Neri_(Los_Teques) Cephalantheae Calle_Whitehall–South_Ferry_(linea_Broadway) Batalla_de_Kasserine Balonmano_en_los_Juegos_Bolivarianos_de_2013 Cantón_de_Basilea_ciudad Belcaire_(canton,_Francia) Bupleurum_vanheurckii Catalobara Bio_Fuel_Systems

html map