Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

Manuel_José_Irarrazaval_Larrain Gondrecourt_le-Château Mehmet_Tarhan Miguel_Roig Marcos_arruda Menetru_le_Vignoble Primera_Guerra_anglo-holandesa Massignieu-de-Rives Provincia_de_modesto_omiste Ratona_de_pico_largo Lowrys_(Carolina_del_Sur) Mantellisaurio Reactor_Australiano_de_Alto_Flujo Mezieres-sur-Couesnon Messerschmitt_Me_155 Region_Oeste_de_São_Paulo Mesic Manderlay_(película) Provincia_de_Oro Provincia_de_Leraba_(Burkina_Faso) Lucha_robótica Mangle_prieto Prorastomus Mark_Reizen Raión_de_Vasylkivka Metodos_variacionales Pygeum_africanum_(extracto) Grande_Île Rafflesiales Gradiente_adiabatico Mario_J_Molina Mesoclastes_brachystachys Gran_Reserva_Natural_del_Artico Ravensbrück Mentha_favratii Marquesado_de_la_puente_y_sotomayor Quebrada_(tango) Mancomunidad_de_Enirio-Aralar Raión_de_Myjolaiv Milhao_(Bragança) Mexico_1986 Mariano_Passini Manolo_Prieto Rafael_Rubio_Carrión Regimiento_Fijo_de_Buenos_Aires MAR.TU Malevo_Muñoz Ramachandra_Borcar Q.J.P.Silva Maria_Cleofe_Sumire_Lopez_de_Conde Granja_(estacion) Region_(diario) Gran_Huracan_de_Nueva_Inglaterra_de_1938 Pueblo_de_Sibaya Proyecto_de_Constitucion_Federal_de_Antequera

html map