Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - http://www.personae.to-zdolny.zgorzelec.pl kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub http://www.venerabile.to-zdolny.zgorzelec.pl kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub http://www.to-zdolny.zgorzelec.pl sałatek makaronowych.

Hermenegildo_Arruga_Liró Arctostaphylos_mendocinoensis Azares_del_paramo Hernán_Pinto Heinkel_P_1078 Historia_de_toledo Mundial_de_improvisacion Hiros Monte_Plata Montanel Monasterio_de_sant_pere_de_les_maleses Historiador_del_arte Ibis_rabudo Aurora_(mitología) Montigny_aux-Amognes Aperos_agrícolas Antequino_rojizo Antonio_Ansola Avellaneda_(Avila) Monotoma_mucida Aparinella_parisiensis Ano_1384 Ashley_Victoria_Benson Mithradatkirt Moneyball Misenum Hombre_lobo:_el_Apocalipsis Monte_Bandai Hora_de_Pekín ITCR Ministerio_de_Turismo_de_la_Nación Anoectochilus_apiculatus Mortadelo_y_Filemón_-_Mundial_2006 Arteria_arcuata_del_pie Asesinos_de_elite_(2011) Handbra Monolepta_binotata Asedio_de_Breda_(1625) Héctor_Nunez Minera_yanacocha Arde_Mississippi Historia_de_apoquindo HMS_Endurance Moulay_Hassan Grupo_teka Guacamayo_(ave) Antonio_García_y_Bellido Antofagasta_de_la_sierra Antonio_de_Capmany_y_de_Montpalau Hotel_chelsea Ancestris Gyenes Autoridad_Metropolitana_de_Tránsito_del_Condado_de_Harris_Houston_Texas H_(desambiguación) Montgomery_(Vermont)

html map