Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

M83 Maclura_mora Maria_Stella_Marquez_Zawadzky Mendez_Nuñez_(D-63) Mark_Benecke Malå Real_Sociedad_de_Tocoa María_de_Aragón_y_Castilla Luis_Miguel_Tour_/_The_Hits_tour Magdalena_Álvarez_Arza Rafael_Gomez_el_Gallo Lucas_Gafarot Matanza_de_San_Valentin Gran_Oxidacion Pseudoaromaticidad Michele_Hicks Magnetto Mill_Spring_(Misuri) Lormont Marta_Azcona Mauria_(planta) Premio_de_la_Paz_del_Comercio_Librero Prohibir Malacorhynchus_membranaceus Marzialetti Ramon_Berenguer_de_Aragón_y_Anjou Mayra_martí Lotus_Renault_GP_Team Puelioideae Presidencia_de_la_Asamblea_Legislativa_de_Costa_Rica Melittis_carpatica_var_sarmatica Marcus_Malone Rango_de_codificacion Ras_al_hanut Randy_De_Puniet Primera_División_de_Argentina Metal_alternativo Malthininae Lycopodium_clavatum Lorenzo_Alcaraz Quinnipiac_University Martín_Lopez-Zubero Magenta_(Marne) Pretectum Matsubayashi-ryū Maria_Cristina_del_Pino_Segura Manuel_colmeiro_y_penido Looking_at_a_Picture Maria_Bethania Provincia_de_Choshū Melissa_graveolens Radio_Nervion María_del_Carmen_Franco_y_Polo Manuel_Barrón Me_Voy

html map