Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Isopedhispa_cocotis Jose_Librado_González_Castro La_Gripperie_Saint-Symphorien La_Conversione_della_Maddalena Jardín_Botanico_Georgeson Les_Coves_de_Vinroma_(Castellón) Koedo José_I_de_España Linea_Barcelona_Martorell-Vilafranca-Tarragona Jamones Leon_Febres-Cordero José_Gregorio_Hernández Jesús_Núnez_Fernández Jorge_Guillermo_de_Hesse-Darmstadt Lemelson_MIT_Prize Junior_Noboa Jean-Pierre_Papin Isla_Redonda_(Palmitos) Instituto_Aleman_de_Normalizacion J.Foucaud Jazmin_De_Grazia John_Rambo_(película) J_S_Mill John_Wood_Campbell,_Jr. Leonci_Soler_i_March La_Motte_(Var) Ko'wojes Legio_III_Italica Jara_ladanifera Joaquín_Pasos Jesus_Barrero Joaquin_Michavila_Asensi Kentaro_Sato Lethrinops_parvidens León_del_Malecón La_tempestad_(telenovela) Laguna_del_Laja Juncadella Iximche La_habitación_de_ambar La_Biblia_Desenterrada Lipidos_de_membrana Isona_i_Conca_Della_(Lerida) Lerez Jody_Sumantri Liga_de_Campeones_de_la_UEFA_1985-86 José_Joaquín_Lemoine Juan_Manuel_López_Carbajo Little_Horn José_Luis_Celi Keita_Tachibana Javier_Villaurrutia La_Boissière_en_Gatine La_Nou_de_Gaia_(Tarragona) Juan_de_Canamares

html map