Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Seaside_Alder Taifa_de_jerez Sudamericano_de_Rugby_M21 Sphaerowithius_perpusillus Tatuaje Taketomi San_Joaquín_(metro_de_Santiago) Tor_Johnson TeleC Skarðsárbók Teoria_del_elemento_pala Sufflamen_fraenatum Segunda_División_de_Chipre Serdab Sociologia_de_la_musica Tobías_(nombre) Supercopa_de_Italia_1997 Sutura_coronalis Stenaspidius_brittoni Sistema_de_recomendacion Salvatore_Inzerillo Temporada_de_huracanes_en_el_Atlantico_de_1982 Seo_Jeong-in Sladki_Liman Sonsón Sancho_I_Ordonez Saint_Aubin_Épinay Señor_Cabeza_de_Patata Svarga Sveinbjörn_Barðarson Tilarán Thomas_Rogan Semnostachya Sociedad_psicoanalitica_de_los_miercoles Siete_bolas_de_dragon Sachin Sansevieria_aethiopica Sor_María_de_Santa_Isabel Torneo_2009-2010_Segunda_Division_de_Mexico Tiempo_nuevo_y_tiempo_viejo Torre_de_madrid Tasa_de_gamboa Sociedad_Radio_Television_de_Castilla_y_Leon_S_A. Say_It_Isn't_So Saint-Calez-en-Saosnois Torneo_de_Osaka_2013 San_Hipólito Sveta_Ana Sto_lat Taffoni Sainte_Marie-du-Bois_(Mancha) TP Sinfonía_n._7_(Haydn) Sida_arnottiana San_Francisco_(Córdoba)

html map