Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Ministerio_de_Asuntos_Exteriores_y_Cooperación_de_España IRT_Eastern_Parkway_Line Hallgrimskirkja Arquitectura_de_Cantabria Haplodypsis Hastingsia Argentinidad Moulin-sous-Touvent Automovilismo_en_la_urss Henri-Évrard_de_Dreux-Brezé Azmeraw_Bekele_Molalign Héctor_Macho_Camacho Haikú Apophylia_abdominalis Modos_musicales Hypoestes_barteri Movimiento_cenobítico Arte_mediterráneo Hinojares Idiomas_en_el_Internet Asedio_de_Tarnovo Himno_de_Yucatan Monasterio_de_Guadalupe Montes_Abruzos Anarchy_In_The_U.K. Montejaque_(Malaga) Artamidae Moscow,_Idaho Atalayas Autodromo_nazionale_monza Moly_latifolium Apogon_notatus Hayesville_(Oregón) Muhlenbeckia_cunninghami Herbert Historias_de_dominio_público Harmonies_poétiques_et_religieuses Autovia_C_60 Hipersomnia Monier_Monier-Williams Morlhon_le-Haut Guillermo_Ortega Historia_de_las_misiones_jesuiticas_del_Guayra_Itatín,_Paraná,_Tapé,_Uruguay_y_de_los_guaycurúes Guillén_Ramón_Vich_y_Valterra Ariel_Winograd Harpajered Idioma_yucateco Archipiélago_de_San_Blas Autoexploracion_mamaria Arrayán_de_Andalucía Mr._X_(MGS) Angela_Dorothea_Merkel Misóginas Modrollera I_Hate_This_Part

html map