Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Jardin_Botanico_de_Ozarks Lente_reflex_única José_Martin_Recuerda La_Loge Juan_Davis_Bradburn Laetia Isolabona Jardin_Botanico_del_Instituto_Forestal_de_Lviv Iscadida_minuta Las_invasiones_barbaras José_Luis_Dolgetta Jardín_de_Aclimatacion Jan_Twardowski Levantamiento_de_la_lotería L'Amerique_septentrionale Lengua_macedonia José_Crotto Lateinschule Ioannes_Algrinus Isidio Isla_Bennett Juan_Van-Halen_Rodríguez Levelland_(Texas) Jeronimo_Suñol_y_Pujol Journet José_Bernardo_Escobar José_Perdomo Korupodendron_songweanum Jabłonna Koyamasia_calcarea Literatura_posmoderna Jordi_Bonet_i_Godó Juan_de_la_Cierva_(desambiguación) José_Maria_Alvina_Fornesa Linea_E1_de_Expres.cat Ley_conmutativa Jaguar_IM Iphitroxena_multicolor Isabella_Castillo Jean-Claude_Forest Leila_Ameddah Juan_Gil_Hontañon José_C._Paz_(partido) Listado_de_zonas_de_surf Jose_Maria_Perez_Carasa Literatura_francesa_en_la_Edad_Media Legionnaires La_Tecnológica Las_modelos_(Seurat) Les_Baroches Lago_Cildir Leon_el_africano_(novela) Jose_Nicolas_Morínigo LOU_Rugby Isla_Tavsan

html map