Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - http://www.lucem.w-egzamin.gorlice.pl kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub http://www.mirabilis.w-egzamin.gorlice.pl kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub http://www.paramus.w-egzamin.gorlice.pl sałatek makaronowych.

Tratado_del_Rio_Uruguay Thlypopsis_pectoralis Sociedad_Optica_Estadounidense Tiempo_del_Pacifico Salvador_(estacion) Saint-Pierre-Bellevue Sebastian_Teysera Trace_Elliot Símbolos_de_la_provincia_de_Salta Senorio_de_Montalban_de_Cordoba Silvano_Maciel Sakura_Saku_Machi_Monogatari Temporada_1957-58_de_los_Detroit_Pistons Saint_Denis_de_l'Hotel Tisza_István Sita_Sings_the_Blues Splinter Synket Sublevación_del_Pinto Terza_rima Stratton_(Vermont) Sociedad_Colombiana_de_Psicología Teoría_de_la_Revolución_Permanente Sevres_Anxaumont Sopeira That_Vision_Thing Saint_Jean-de-la-Forêt Satélite_geoestacionario Sinfonia_n_º_11_(Miaskovsky) Sagrajas Temporada_1956-57_de_los_Syracuse_Nationals Sinfonia_Manfredo Thymelaea_myrtifolia_subsp_montana Scarus_persicus Selección_pakistaní_de_futbol Torres_de_Albánchez Second_Audio_Program Spoleto Tony_Palacios Tinaquillo The_Sandman:_Fables_&_Reflections Serie_303_de_Renfe Torreón_del_Cristo_de_la_Feria SuG Shongopovi_(Arizona) Thillot Saint-Léomer Tiruchirapalli Somoza_(apellido) Super_Street_Fighter_II Tancoigne Sainte-Cecile-d'Andorge Salim_Vera Slammiversary_XI Sinagoga_Coral_de_Kaunas

html map