Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Andrés_Marino_Palacio Historia_(Herodoto) Argemiro_da_Portela Hermandad_de_la_Entrada_Triunfal_(Córdoba) Guillermo_Alejandro_Suárez Mulay_Idris Humboldtia_bicarinata Autódromo_de_Linas-Montlhery Morula ISO_7810 Human_herpesvirus_7 Anfipodos Gōzanze_Myō_ō Herb_Jones Mineola_(Iowa) Arctophila_trichoclada Gynophoraria Hannes_Löhr HD_94601 Arthur_Hughes_(artista) Antonio_Garrigues_Díaz-Canabate Gustavo_Luis_Breide_Obeid Hipoclorito Hernán_Romero_Cordero Gunther_Gerzso Andreea_Bănică Monumentos_Historicos_Artísticos Autovía_C_33 Groton Gösta_Åbergh Austrian_death_machine Anemopsis Hugo_Fernandez_Faingold IPainama Arquitectura_renacentistas_de_Zaragoza IRI IBM_Deep_Blue Mortadelo_y_Filemon_-_Corrupcion_a_mogollon Heino_Enden Hugo_Romani Humberto_Cabrera_Dueñas Ano_913 Auroux Analisis_numérico Artur_Mas_i_Gavarró Area_de_Importancia_para_la_Conservacion_de_las_Aves Mule Athemus_semiextensus Ast Günun_a-kena Icnofacies Higüey Hayfilm Arnay-sous-Vitteaux Andranik_Ozanian

html map